Je bent helemaal geen storyteller!

Vijf weken terug kwamen we met de redactie van StorytellingMatters tot de conclusie dat het wel even mooi was. Het was tijd voor vakantie.

Na dit weekend is ons zomerreces echter over. Dus bereidde ik gister alvast m’n eerste STM-blog voor. Wat ik toen tegenkwam was een zeer kort – 2 minuten – maar krachtig video-interview met de Oostenrijke grafisch designer Stefan Sagmeister. Te midden van alle hosanna creëerde hij namelijk een venijnig tegengeluid: YOU ARE NOT A STORYTELLER.

Iedereen claimt opeens iets met verhalen te doen
Genoot ik van de woorden in bovenstaand filmpje van de gevierde designer? Absoluut! Heel erg zelfs. Ik begreep wat hij bedoelde. Storytelling is zo enorm een buzzword, dat het daardoor keihard aan betekenis verliest. Werkelijk iedereen claimt opeens iets met verhalen te doen; dat ze die vertellen als ware storytellers. En inderdaad, daar geloof ik ook geen niets van. Want storyteller ben je niet zomaar. Maar dat betekent nog niet dat ik het met zijn woorden eens was.

Wat Sagmeister namelijk zegt, is dat veel mensen ten onrechte claimen storyteller te zijn. Dat ze zonder enige reden beweren iets met verhalen te doen. Terwijl in zijn ogen alleen schrijvers van boeken en makers van langspeelfilms dat echt zijn. Zeggen dat je een storyteller bent terwijl je niet tot dat rijtje behoort, is wat hem betreft dan ook bullshit. Een beetje hetzelfde als dat je denkt dat je na het zien van een film je zelf ook een film kunt maken; een stompzinnig idee.

Waar ik me in dat standpunt deels kan vinden, ben ik het echter niet eens met wat er nodig is om storytelling te kunnen gebruiken. Ook zonder dat je topauteur of bekend regisseur bent kun je volgens mij namelijk gebruik maken van storytellingtechnieken. Je weet wel: begin, midden, eind, protagonist, conflicten en noem het maar op. Dat is namelijk te doen, als je maar weet hoe. En die kennis, die bezit inderdaad niet iedereen. Zoveel is waar.

Fucking zonde
De frisse wind die Sagmeister mij met zijn interview bracht, daar ben ik overigens bijzonder blij mee. Want inderdaad, al die mensen en bedrijven die zonder enige reden zeggen aan storytelling te doen, ik kan daar ook niet altijd even goed tegen. Ze maken storytelling tot een leeg buzzword. En dat is fucking zonde. Want storytelling kan én wordt wel degelijk mooi ingezet. Vandaar dat ik blij ben dat ik daar maandag op STM weer over kan schrijven. Tot die tijd wilde ik dit tegengeluid echter even met je delen. Want het geeft wel te denken..